Nemzetközi furmint projektek

Furmint USA - projekt: a furmint megszaporodott sikerei nyomán csak idő kérdése volt, hogy hazai borászok, szakértők és kereskedők egy csoportja ne kezdje el a furmint mentén külföldön is megvetni a lábát. Ennek egyik leglátványosabb megnyilvánulása a FurmintUSA, melynek keretein belül amerikai nagyvárosokba jut el a fajta híre és bora, borász-nagykövetek révén. Külön érdem, hogy nem csupán Tokajra helyezi a hangsúlyt ez a projekt, hanem csopaki, somlói termelőket is képvisel a tengerentúlon, egyre szebb sikerek és áttörések mellett. További információ: http://furmintusa.com

Hidden Treasures Roland Velich

Burgenland egyik kultikus borásza, Roland Velich (Weingut Moric) mindig is nagyon hitt abban, hogy a Kárpát-medence termőhelyi gondolkodás szerint egy egységnek tekinthető. Projektjét azzal a szándékkal indította el, hogy saját kiterjedt kereskedelmi összeköttetései révén autentikus kis bortételeket jutasson el olyan exkluzív helyekre, ahol egyrészt ezekre a kincsekre igény mutatkozik, másrészt ezek a borok egyébként nem tudnának ilyen távlatokig eljutni. Homonna Attila 2015-ös Peres-dűlős furmintja lett az első ilyen siker, mely a New Yorki La Bernardin étterem borlapjáig is eljutott (a 3 Michelin csillagos La Bernardin a La Liste rangos étterem toplistáján 2017-ben a második helyen került említésre.)

Velichnek második kiválasztottja is van már hazánkból, akinek szintén kóstolható furmintja. Ő pedig nem más, mint a Somlói Vándor, alias Kis Tamás. Izgatottan várjuk, a fiatal somlói tehetségtől melyik tétel indul világkörüli útra.

Holass Project:

Ellie Bauwens és ifjabb Halász Imre nemrég költöztek a Loire-völgyébe. Ellie a családalapítás előtt Belgiumban volt borkereskedő, míg Imi a burgenlandi legendánál, Roland Velichnél dolgozott borászként, és tanult szüntelen a világ nagy borairól. Holass logós saját címkés kiszerelésben kezdtek el kisszériás borokkal foglalkozni a nyugat-európai piacon, melyből hazai kapcsolódások mentén született egy sümegi rosé családi szőlőből, majd a Jakab Pince Padihegy furmintja lett a száraz tokaji a szortimentjükben, ami így ugyancsak számos Michelin-csillagos, nagy nevű étterem borlapjára felkerülhet.