Termőhelyek

A furmint elterjedésének központja Magyarország és azon belül is természetesen Tokaj-Hegyalja. A hazai sikerekkel, nemzetközi kutatási munkák révén azonban meglepően távoli bornemzetekhez is eljutott kísérleti jelleggel:

Európán kívüli borvidékek, ahol furminttal foglalkoznak: 
- USA-Sonoma Valley
- Dél-Afrika, Swartland, Stellenbosch

 

EURÓPA

 

 

Ausztria
Ha Ausztriában járunk, minden bizonnyal a zöldveltelíni (Grüner veltliner) jut eszünkbe először, a furmint utoljára. Ám a rusztiak és az osztrák-magyar határon található borászatok, akik furminttal dolgoznak, mind nagy becsben tartják ezt a Monarchia idejében is kedvelt fajtát. Noha inkább az Ausbruch-jellegű, késői szüretelésű, botritiszes borokat tartják itt nagyobb becsben és a furmint fő sajátságának, azért száraz furmintokkal is egyre több felé találkozhatunk, mely alátámasztja azt, hogy a fajta rendkívül sokoldalú mindenféle terroiron.

 

Szlovénia
Egyes források szerint a furmint (aka Sipon) a második legelterjedtebb szőlőfajta Szlovéniában. Az ezredforduló után többen elkezdtek komolyabban foglalkozni a fajtával meglátva a száraz boros potenciált benne. S igaz, ami igaz, bizony a szlovénok bele is húztak rendesen. Elsősorban a nagyobb múltú termőhelyek lehetnek izgalmasak, mint a stájer részek (Stajerska Slovenija) vagy Stíria, Podravje, Jeruzalem, az ország észak-keleti részén.

Horvátország

Szlovákia
Furmint szempontjából a legkiemelkedőbb szlovák területek: Trebišov (Tőketerebes) és környéke: Bara, Čerhov, Černochov, Malá Tŕňa, Slovenské Nové Mesto, Veľká Tŕňa, Viničky, Muzsla

Egyéb területek külföldön:

  • Románia
  • Krím-félsziget
  • Szerbia (MOSLAVAC néven)

 

MAGYARORSZÁG