Amitől a furmint egyedi

Furmint: a nagy dobás?

A SZÁRAZ FURMINT JELENKORI FORMÁLÓDÁSA: SÚLYTÓL AZ EGYENSÚLYIG

Tokajban mire az ezredfordulóra az aszúkérdés a helyére került, már meg is jelent két nagyon fontos új bortípus. Igen hamar egyértelművé vált, hogy a csodás, de gyenge megtérülést mutató aszúkkal nagyon nehéz átütő sikert elérni; mindig is egy szűk réteg luxuscikke lesz. Olyan bortípusokra is szükség van, melyekkel könnyebb a piacokon sikert elérni, ez pedig remélhetőleg hosszabb távon az édes borok keresletének is kedvez. A könnyedebbre hangolt késői szüretelésű borok mellett csodajelként tűntek föl az égbolton az első nagy száraz furmintok csillagképei.

Tudatosságról a legelső évjáratok esetében még nem beszélhetünk, noha az előfutárok már a 90-es évek közepén megjelentek, hogy aztán a 2000-es évek legelején jöjjön el az igazi megdöbbenés a dűlők közt mutatkozó apró, de annál fontosabb, burgundi-módra megkülönböztethető termőhelyi sajátságokkal. A botritisz elhagyásával, majd a furmint savainak és a hordóhasználatnak a konszolidálásával a terroir kezdett főszerephez jutni a borokban. Míg az irányított, illetve a spontán erjesztés, a maradékcukor jelenléte a borban egyediséget, stílusbeli árnyalatokat jelent a pincék közt, addig az alkohol hangsúlyos jelenléte a forró évekkel máig probléma lehet a furmintnál, hisz jó cukorgyűjtő fajta.

Somló kivételes adottságai száraz furmintban sem voltak soha kérdésesek. Hegyalján a 2000-es évek végéig elsősorban a Mád és Bodrogrekesztúr közötti vulkáni területek lettek felkapottak, néhány erdőbényei siker mellett itt zajlottak a legfontosabb események. Az évtized második felében a Tarcal és Tokaj közötti löszös területek borainak kecsessége, eleganciája kezd el hódítani, amiben nem kis szerepe van a hárslevelűnek. Ebben az összetett fejlődési folyamatban néhány feltörekvő és megerősödő kis családi pincészet játszik vezető szerepet.

Nagy vehemenciával, lendülettel indult el a munka a száraz furmintokkal, de még legalább ennyi velük a teendő, a finomítani-, csiszolnivaló az igazi sikerekig. Húsz év nem elég, talán száz év sem, hogy megbizonyosodjunk róla, a száraz tokajiak eljutnak-e odáig, mint a világszerte elismert, komoly tradíciókkal rendelkező édesek vagy akár más elismert fehér szőlőfajták. A különféle birtokoktól megkóstolt szélesebb merítés is azt igazolja, hogy egyelőre a száraz és édes borok közül még mindig utóbbiak révén élhető át igazán meggyőző borélmény. Sok még a feladat, de a súlytól az egyensúly felé való törekvés egyre elegánsabb borstílusokkal örvendeztet meg minket. Minden szüret egy újabb ígéret, egy újabb lehetőség.


A Bodrog a Tokaji-hegyről

MEGOLDÁS VAGY KÉRDŐJEL?

Mostanra tehát a tokaji szárazborra különálló borkategóriaként tekinthetünk. Pár évtized után örökérvényű kijelentéseket nem tehetünk, de a folyamatok, tapasztalások nagyon izgalmasak. A borászok gyűjtögetik az információkat a fajtákról valamint a dűlőkről. A furmintot borvidéki hányada és tulajdonságai predesztinálták arra, hogy hírét vigye a fogyasztók körében: „Tokaj kitűnő száraz borokat is képes adni”. A Szepsy István, Demeter Zoltán által készített 2000-es Úrágya-dűlős furmint forradalmi sikere óta sok bor átfolyt az embereken. Gyűlnek a tapasztalatok, vannak sikerek, de egyre inkább érezhető egyfajta két pártra szakadás a fogyasztók és a borászok köreiben is. Mit is jelent ma a száraz furmint egy édes borokról elhíresült borvidéken?

  • A: MEGOLDÁS? - Napjaink tokaji borászainak egyik fele megoldásként éli meg a száraz borok térhódítását, mely új piacokkal számos pince jövőjét mentette meg. A nemzetközi elismerések, a hazai és külföldi piaci sikerek nem maradtak el. Finomodott és sokszínűvé vált ez a kategória, továbbá megjelent egy közös, felismerhető palackforma is. A hétköznapokra ideális, jól iható száraz tokaji furmintok egyre gyakoribb vendégeink lettek odahaza, ráadásul az egész mögé oda tudjuk tenni (ha ügyesek vagyunk) a tokaji dűlők izgalmas történetét is. A tokaji száraz furmintnak mostanra kultusza és reneszánsza alakult ki, mely egyre erősödik és számos, mára meghatározó pince építi rá jövőjét.
  • B: SZAKMAI ÉS FOGYASZTÓI KÉRDÉSEK: A közösség másik fele mégis érzi, hogy Tokaj nem véletlenül lett az édes borok birodalma (igaz régen az édes íz nagyobb egzotikum volt, mint manapság). Ha a világ legnagyszerűbb száraz fehérborairól beszélgetünk, akkor elmondható, hogy történetünk főszereplője, a furmint nem minden évjáratban képes arra az aromagazdagságra és eleganciára, mint például egy moseli rajnai vagy egy Loire-völgyi vagy új-zélandi sauvignon. (Persze mérhetünk a burgundi chardonnay-k elitjéhez is, de az sem kevésbé edzett mezőny.) Ráadásul a palackéréssel mintha még inkább csapdába esnének a furmint illatai. Tizenöt éve foglalkozunk mélyebben a száraz borok megértésével, de máig csupán nagyon kevés borász képes a furmint elegánsabb aromáit megjeleníteni száraz borokban. A fajta savai már az első nagy száraz borokban is fejtörést okoztak a borászoknak (2005-2007), akkor az a tanulság született, hogy az almasavbontás nem ad elegáns terroirborokat. - Pedig néhány évjáratnál voltak kérdéses savak, ahol részleges/óvatos almasavbontással sikeresebb borokat tudtak páran készíteni (2013). A kulcs lehet, hogy csupán a mértékben rejlik. A megkérdőjelezhetetlen eleganciát az egyes évjáratokban csak a legfelkészültebb borászok tudják elérni. A furmint tehát egyúttal mindmáig talány is...
     


Tokaji borárverés Sárospatakon

ÖSVÉNYEK A SIKER FELÉ:

  • A hárslevelűvel való házasítás is lehet egy út, melynek eredményeképpen mindkét fajta erényei teret kaphatnak. Vannak pincék, ahol ez a gondolat kezdettől fogva a koncepció része. A hárslevelű virágossága sokat hozzátesz a furmint viszonylag neutrális, rideg jellegéhez. Ez is megoldást jelenthet, s a fajta egyébként sem lehet a termőhely fölött álló paraméter. Egy ügyesen megkomponált házasítással a terroir még látványosabb szerepet kaphat a dűlős, száraz tokaji borok történetében.
  • A maradékcukor ugyancsak szerencsés út lehet. Miért lenne ez ördögtől való dolog (mégis több hegyaljai borász görcsösen ragaszkodik a csontszáraz végeredményhez)? A világ legjobb rieslingjeiben szinte mindig van valamennyi maradékcukor, és az évek folyamán bebizonyosodott, hogy a cukor a furmintok kemény savait is jótékony módon kísérheti. Kerekít, simít a boron, sőt fel is szabadíthat újabb ízeket. Tokajt éppen a természetes maradékcukor tette híressé, egy önálló száraz stílus definiálásában is teret lehetne engedni egy kevéske édes íznek.
  • A furmintban számos lehetőség rejlik. A dűlők bemutatása, feltérképezése, a pezsgőkészítés terén (ld. később), a különféle hagyományosabb botritiszes borstílusok bemutatásában rendkívül tágas mozgásteret jelent a borászoknak és nekünk fogyasztóknak is. A kép egyre finomodik általa.


 

Mivel a fajta mind a mai napig Tokajban igazán meghatározó, ezért sokoldalúságát ennek a borvidéknek a bortípusain keresztül mutatjuk be: