Furmint és az ételek

Száraz furmint:
Egy könnyed, roppanó savú fiatal, csavarzáras alapfurmint tökéletes aperitifnek is. Ha egy nagyon könnyed furmintról van szó, akkor a halak, tengeri ételek, szárnyasok mellett a közepesen érlelt kecskesajt vagy a félkemény tehénsajt is megfelel (gouda). Közepes testű, érett furmintoknál előtérbe kerülhet egy kiadósabb ementáli típus, vagy félkemény, hegyvidéki érlelt tehénsajt. A hordósabb furmintokat nyugodtan tesztelhetjük kiadósabb, fűszeresebb húsételek mellett is.

Szamorodni, késői szüret:
Bátran mozduljunk el a desszerttől az étkezés eleje felé is: félédesek – thai ételekkel; édesek – bekingi kacsa, aztán fehér és sárga gyümölcsös frissebb desszertek, gyümölcssaláta, gyümölcsös fagylaltok (de a desszert soha ne legyen édesebb a bornál); kék sajtok és libamáj pedig a legédesebb, botritiszes, koncentrált főborokhoz/szamorodnikhoz felejthetetlen élményt nyújtanak.

Aszúk:
Ne riadjunk vissza akár aperitifként sem egy jó libamáj előétellel kóstolni az aszút, klasszikus ételpárok a fehér és sárga gyümölcsös desszertek is (pl. túró+barack vagy narancs, citrusok); kék sajtok pedig a legédesebb, botritiszes, koncentrált, melegebb évek (2000/2003/2007) érettebb aszúival nyújtanak páratlan élményt, melyekhez a fahéjas, diós, mogyorós, szegfűszeges vagy épp karamellizált ízek is szépen működnek.

Eszencia:
Mindenképp az étkezés végére kívánkozik (akár a desszert után/helyett), leginkább önálló fogásként adjuk meg a neki járó tiszteletet, néhány csepp eszencia íze garantáltan egész este elkísér minket vacsorától a hálószobáig. Egyébként az aszúnál elmondott ételpárok is működhetnek, főleg az utóbbiak, de figyeljünk az aromakorongnál tapasztalható különbözőségekre, más vezető jegyekre: hecsedli, gombásság, több a dzsemesség is az eszenciában.

Nézzük meg, az egyes stílusú furmintokat hogyan tudjuk az alapanyagokkal párosítani:

A furmintok és a sajtok is kiválóan működhetnek együtt:

Ha vendégséget szervezünk, furminttal az alábbi tapasokat érdemes tálalnunk: