Furmint és a hordó

Nagy kérdés, milyen érlelés áll a legjobban a furmintnak. Még mindig a megismerés elején tartunk atekintetben, hogy a száraz furmint mire is lehet képes, de a tartályos kísérletek után mégis egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a furmint igazán nagy száraz bort hordóban képes adni. Mi is lehet ennek az oka?

  1. Egyrészt az, hogy neutrális fajtáról beszélünk: vagyis a világhíres chardonnay-hoz hasonló módon nincs igazán meghatározó illatjegye. Következésképp szépen felöltöztethető a termőhely jegyeivel…és persze egy elegáns hordós zakó is szabható rá. Ehhez persze nagyon fontos a hordó minősége és a borász odafigyelése is, hisz éppen a fajta neutrális mivolta (és az friss fa agresszív jellege) miatt, ha picit nem figyel oda a borász, hajlamos a hordó eluralkodni a boron, pláne, ha az új hordó. Számos borász ezért egyrészt házasít (újhordós tételt régi hordóssal vagy tartályossal vagy mindkettővel, ez egyfajta mozgásteret ad minden évben), másrészt az újhordót sokan Tokajban édes borokhoz használják, mert az sokkal jobban képes intergálni még az új tölgyfa illatait, ízeit is (persze csak épeszű keretek között).
  2. Tartályban a furmint elég zárkózott képet mutat: előtérbe kerülnek markáns savai, fenolossága is másképp jelenhet meg a pohárban.
  3. Hordóban kerekedik, edződik a furmint, ami aztán az eltrathatóságban is sokat tud segíteni. A megfelelő eljárás és házasítási arány termőhelyenként, klónonként, dűlőnként, évjáratonként is nagy változatosságot mutat.
  4. Ahogy a közízlés is sokszor igen sokféle lehet. Azt általánosságban el lehet mondani, hogy a túlzottan hordós (fehér)borok ideje igencsak lejárt, s egyre többen az eleganciát, a termőhelyet, a frissességet, a jó fogyaszthatóságot keresik egy borban. Képes erre a furmint is, csak meg kell találni a megfelelő arányokat!