Tárolás

Nagyon hiszünk benne, hogy a száraz furmint is képes sokáig fejlődni palackban (magas minőségű édes borként ez már történelmileg bizonyított tény). Ehhez persze nem árt néhány dologra figyelni, pláne ha nincs mód zavartalan pincei körülmények közt érlelni értékes borainkat:

  1. Hőmérséklet: 8-13 Celsius fok lenne az ideális, de még fontosabb, hogy ne legyen nagy ingadozásnak kitéve a bor, sem napi, hosszabb időre pedig éves szinten se. Városi körülmények közt, ha nincs pincénk, érdemes beszerezni egy borhűtőt, ha nem akarjuk hogy boraink idő előtt megöregedjenek, kellemetlen élményt nyújtva a várva várt kibontáskor.
  2. Fektetve vagy sem? Ha dugóval zárt a palack, akkor klasszikusan fektetve tároljuk a borokat, hogy a dugó beledagadjon mindig a palackba, elzárva azt a levegőtől. Nem mindegy, hogy milyen időtávra pakoljuk el a bort (pl. desszertborok esetében). Azt is mondják, 15 évente érdemes ellenőrizni, hogy pl. egy aszú esetében a savak mennyire kezdik ki a dugót. Sajnos az is előfordulhat idővel, hogy az egész dugó gyakorlatilag átázik a borral, elveszítve tartós szilárd konzisztenciáját, ami egyrészt oxidációs problémákat okozhat, de a dugó kihúzását is nehezíti. Érdemes erre az érlelés során figyelni (akár a kapszula részleges levágásával). Csavarzáras és üvegdugós palackoknál nincs jelentősége a tárolás pozíciójának. 
  3. Páratartalom: a penész miatt is nagyon fontos, hogy a borok ne legyenek nagyon nedves, párás közegben, mert ez elsősorban a címkében okozhat károkat, jócskán megnehezítve a borok beazonítását (vagy ha mégis hosszú ideig erre kényszerűlnénk, célszerű légmentesen folpakba csomagolni a palackokat).
  4. Fény: a bor fényérzékeny anyag, ezért is elterjedtebbek ma már a sötét palackok. Fél literes tokajis palack esetében viszont érdemes figyelni, hogy a borok lehetőleg sötét helyen legyenek mindig, különben sokkal gyorsabban fognak sötétedni.
  5. Érdemes rendszerezni a gyűjteményt: ha nincsenek rendesen nyilvántartva a begyűjtött borok, akkor egy komoly borgyűjteménynél nyugodtan forduljunk profi szakértőhöz, aki segít megállapítani egy esetleges örökség értékét, a borok lehetséges állapotát, eredetét, és jótanácsokkal tud ellátni minket, melyik bornál mire érdemes odafigyelni, hogy a gyűjtemény értékéhez mérten tudjunk eljárni.


Régi tokaji palackok egy tarcali pincében