Természetes édesség

A furmintot mindenek előtt azon csodás képessége teszi különlegessé a világ szőlőfajtái közt, hogy a legtöbb évjáratban olyan cukorfokkal és olyan magas beltartalmú musttal érik be, hogy a borában természetes úton cukor marad vissza. Édes bor esetében az erjedést többféleképpen is megállíthatják a borászok, akár természetes, akár mesterséges úton is. És itt jön a csavar a mi furmintunk esetében.

Tokaj-Hegyalján évszázadokkal ezelőtt rájöttek, hogy alapvetően természetes úton is ragyogó félédes-édes borokat lehet készíteni a must cukortartalmának spontán koncentrálódása révén, ami töppedés (túlérés) és/vagy botritisz hatására tud megvalósulni. A tőkén aszúsodásnak vagy más néven nemes rothadásnak azonban megvannak a maguk különleges feltételei, melyre Tokajon kívül a világ csak nagyon kevés pontján nyílik esély:

  • A folyók (Bodrog, Tisza) és a (Zemplén alatti) dűlők találkozása (fiziografikus tényezők)
  • Hűvös, párás őszi reggelek (klimatikus tényezők)
  • Botryris cinerea gomba
  • Fajta (furmint, hárslevelű, sárga muskotály stb)
  • Gyümölcsminőség, érettség
  • Kedvező esőeloszlás
  • Évjárati hatás

 

Ha ezek együtt állnak, akkor történik meg a tokaji csoda. Aszú vagy pláne eszencia persze nem minden évjáratban tud megszületni Tokajban sem, pláne nem egyforma minőségben, de éppen az ilyen évjáratokban tudják a borászok olyan édes kategóriákkal megörvendeztetni az édes borkülönlegességek rajongóit, mint a szamorodni (több botritisszel) vagy a késői szüret (akár botritisz nélkül, csak a töppedés hatására).

 

A furmint nem csak a töppedésre és a botritisz-fertőzésre való hajlama miatt izgalmas édes borok tekintetében, hanem jó savai miatt is, hisz extrém magas cukortartalom és forró évjárat mellett is képes elegendő savat megtartani, amitől a bor (szemben a világ számos mesterséges és étermészetes édes borával) jól fogyasztható, egyensúlyos, vagyis nem telíti el az embert. Ilyet csak Tokaj tud a világban. Jöhet a következő pohár?

BORJELLEG  Száraz Félszáraz Félédes Édes
Cukortartalom max. 4 g/l max. 12 g/l max. 45 g/l több mint 45 g/l
ha megfelelő savszint ellensúlyozza
(+2 és +4 g/l)
max. 9 g/l max. 18 g/l    

 


Aszúsodó furmint