Fontos, új változások
Fontos, új változások a tokaji borok körül
Csak a 2013-as év vége felé fogadta el a Hegyközségi Tanács az új rendtartást, melynek értelmében az alábbi fontos minőségorientált tisztulás lép életbe a borvidéken (mielőbbi megjelenésük hamarosan a hivatalos termékleírásokban is várható):
- A tokaji aszúnak legalább 120 g/l maradékcukortalommal kell bírnia (vagyis a 3 és 4 puttonyos kategória megszűnik)
- 1 kg aszúszemből maximálisan 2,2 liter aszúbort lehet előállítani (fordítással együtt)
- Tokaji bort csak a borvidék területén lehet palackozni
- 2015. augusztus 1-jétől bármilyen édesítése a tokaji boroknak tilos
- A máslást nem tárgyalja az új rendtartás, ez a kategória megszűnik
- Nincs kitétel vörösborokra vonatkozóan, így azok tokaji név alatt történő forgalmazása elől elhárul az akadály és az ajánlott fajták köre is sokat formálódott, inkább ősi, helyi fajtákra helyezve a hangsúlyt.