A palackokról

A tokaji aszús palack igazi védjegye leghíresebb borvidékünknek. Amolyan szimbólummá lett sokszáz év alatt, s bátran kimondhatjuk, csak a világ legelismertebb, legnagyobb presztízsű borvidékei büszkélkedhetnek önálló palackformákkal, amiken nem fogtak sem az évszázadok, sem a trendek (Bordó, Burgundia, Rajna-vidék).

  • Ennek a palacknak az arányosan felnagyított 0.75-ös verziója született meg 2012-ben, melyett az egri grafikus, Ipacs Géza alkotott meg, akkor még a Szent Tamás Kft-vel való kooperáció mentén. A borvidéki közösségnél eleinte döcögősen ment át a palack, de mostanra kijelenthető: általánosan elfogadott lett száraz borokhoz és mára számos olyan borász is ebbe palackozza furmintját, aki az elején szkeptikus volt. A palack egyébként dekoratív, felismerhető és egységesebb megjelenést kölcsönöz a tokaji furmintnak (igaz jóval drágább, mint a megszokott palackformák).
  • Hegyalján és azon kívül is mindenféle palackformával találkozhatunk furmintok esetében. Nehéz igazságot tenni, s talán nem is szükséges. Ám ha azt vesszük alapul, hogy a furmint a chardonnay-hoz hasonló módon remekül közvetíti a termőhelyet, akkor talán a burgundi forma lenne az ideális (Tokajon kívül persze). Ez kicsit a borászat filozófiáján és nyilván a rentábilitáson is múlik (ki hány féle palackot engedhet meg magának, pláne mondjuk alacsony palackszám mellett).