06
Lexikon
Szakkifejezések, fogalmak, melyekkel borászok elbeszéléseiben, címkéken találkozhatunk a furmint elsődleges otthona, Tokaj kapcsán.
A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L M N Ny O P R S Sz T U Ü V W Z Zs
é
Édes bor: 50 g/l feletti maradékcukor-tartalmú bor.

Élesztőhártya: sherry boroknál, Hegyalján a száraz szamorodninál eleinte szigetszerűen, majd összefüggő élesztőhártya alakul ki, sajátos reduktív közeget alkotva. Hordóban hártya alatt érlelt és darabban tartott, érlelt bor sajátos, diós zamatokkal bír.

Élesztők: Saccharomyces nemzetség gombafajai, melyek a must cukrát alkohollá alakítják. Legfontosabb a S. cerevisiae, ide tartoznak a különféle fajélesztők is.

Évjárat: Hegyalján különösen fontosak az évjáratok. Nem minden év alkalmas magas minőségű aszú eléréséhez, de ez igaz (épp az aszúsodás miatt) a száraz borokra is. A jelenlegi bortörvény értelmében a csendes boroknak a címkén feltüntetett évjáratból származónak kell lenniük legalább 85%-ban.