06
Lexikon
Szakkifejezések, fogalmak, melyekkel borászok elbeszéléseiben, címkéken találkozhatunk a furmint elsődleges otthona, Tokaj kapcsán.
A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L M N Ny O P R S Sz T U Ü V W Z Zs
V
Vadélesztő: olyan természetes úton a mustba/borba kerülő élesztők összessége, melyek a gyümölcsön, pincében honosak. A kezdeti lassú erjedést ezek az élesztők indítják el általában, hisz eleve nagyobb gyakorisággal vannak jelen (ld. spontán erjedés), de többnyire kevésbé toleránsak a kénessavra és a képződő alkoholra (csak 11-12%-ig), valamint több illósavat termelnek, így ma már az erjedést ellenállóbb fajélesztős beoltással viszik végig, különösen a nagyobb borászatok.

Vakkóstolás: borok érzékszervi bírálatánál bevett gyakorlat, melynek során a borok felirat nélküli vagy letakart palackból kerülnek a bírálók poharába az elfogultság kizárása végett. (Amatőr szinten is tanulságos játék tud lenni, ha azonos bortípusokat – pl. száraz furmintokat – vakon kóstolunk egymás mellett.)

Válogatás: célja, hogy a kiváló minőségű alapanyag kerüljön a borba (ld. még hajtásválogatás). A fürtök leválogatása már a hozamkorlátozáskor elindul: a rosszul kötődő, madárkás, beteg fürtöket távolítják el. Az érés során pedig a fertőzött bogyók mielőbbi eltávolítása az egészséges részek megóvása miatt is fontos. A folyamat egészen a szüretig tart, míg a végső, tőkénkénti fürtszámot nyáron, általában két menetben állítják be. A pincébe bekerülő egész fürtöket/bogyókat válogatóasztalon is alávethetik válogatásnak. A szemenkénti vizsgálat különösen az aszúszemek különféle stádiumai miatt fontos.

Vékony bor: alacsony extrakttartalommal bíró, rövid ízzel rendelkező, kis testű bor, csekély izgalmi faktorral.

Világfajták: nemzetközileg (el)ismert, sikeres, több kontinensen is termesztett szőlőfajták. Hegyalján az őshonos fajták mellett jelentőségük csekély, de a Chardonnay, Sauvignon blanc, Pinot noir előfordulása egyre gyakoribb.

Vinolok: drága és igényes módja a borok zárásának a manapság terjedőben lévő üvegdugó, mely szilikongyűrűvel zárja hermetikusan a bort. Az ilyen palackokat célszerű szellőztetni bontás után.

Vitis vinifera = európai bortermő szőlő: az egyetlen eurázsiai tagja a Vitis nemzetségnek. Az autochton tokaji fajták e faj pontica (pontuszi) csoportjába tartoznak földrajzi-ökológiai felosztás szerint (gyapjas levélfonák, fagyérzékenység, rothadékonyság a közös jellemzőjük).