06
Lexikon
Szakkifejezések, fogalmak, melyekkel borászok elbeszéléseiben, címkéken találkozhatunk a furmint elsődleges otthona, Tokaj kapcsán.
A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L M N Ny O P R S Sz T U Ü V W Z Zs
T
Tank: must/bor/pezsgő tárolásához, érleléséhez használt edény, mely ma már saválló és nyomásálló fémből készül (koracél) és zárható, így oxigénmentes közeget biztosít (ld. reduktív borok).

Tannin (csersav): polifenol, a bogyóhéj alatti fehérjetasakokban található anyag, mely fogínyt összehúzó érzetet kelt szájban. Származhat közvetlenül a szőlő héjából (a kékszőlőnél jóval nagyobb koncentrációban, de héjon erjesztett fehérboroknál is előfordul), illetve a hordó tölgyfa dongáiból is kerülhet cserzőanyag a borba.

Tejsav: alapvetően csak max. 1 g/l képződik a borban. Szerencsétlen esetben a tejsavas erjedéssel halmozódik fel (például meleg őszi idő esetében). De a biológiai almasavbomlás során baktériumok révén az almasavból is keletkezhet a borban tejsav. - Így a titrálható savtartalom csökken (a pH nő), a bor simább, lágyabb, jellemzően vajasabb jelleget ölt.

Telt bor: magas extrakttartalommal (szárazanyag-tartalommal) rendelkező bor. Ellentéte a vékony bor.

Tercier/harmadlagos aromák: palackos éréssel kialakuló jegyek összessége (palackbuké).

Természetes bor: erjedése jellemzően spontán, hozzáadott élesztő nélkül megy végbe. Mind a szőlőben, mind a pincében kerülik a szintetikus vegyszerek használatát (pl. műtrágya, felszívódó permetszer, gyomirtó szer, enzimek stb.).

Természetes maradékcukor: emberi beavatkozás nélkül a borban visszamaradó cukor (sem édesítés, sem mustjavítás, sem avinálás, sem szárítás, sem egyéb mesterséges mozzanat nem történt, ezek mindegyike tilos egyébként tokaji OEM bornál). A spontán/természetes erjedés során száraz bornak szánt alapanyagnál is nagy eséllyel marad természetes cukor az erjedés után. A tokaji borok élmezőnyébe tartozó (e kiadványban is tárgyalt) borok mindegyike természetes maradékcukorral bír.

Terroir: mindazon egyedi termőhelyi sajátságok összessége, mely a szőlő és rajta keresztül a bor jellegén megmutatkozik. Része a talajösszetétel, a kitettség, a szűkebb és tágabb környezeti hatások (pl. folyó, tó), továbbá része a jellemző klíma, a többi élő szervezet, és végső soron része az évszázadok hagyományai mentén maga az alkotó ember is, mely ugyanúgy befolyásolja a folyamatok végkimenetelét.

Tirázslikőr: zömmel kétszer finomított cukorból és savakból álló speciális oldat, mely a pezsgőalapbor másoderjesztéséhez kerül előkészítésre. Pontos összetétele, hatásmechanizmusa pezsgőházanként más és más lehet.

Titrálható savtartalom: lúggal történő elnyeletéssel kimutatható, szabad és kötött, azaz tényleges savtartalom a borokban (g/l). Adott sav egyenértékére számítják ezt át, mely országonként más és más lehet (borkősav/almasav/kénsav). Száraz borokban 4-9 g/l közötti érték az általános, de aszúkban 10-15 g/l is előfordulhat.

Tokaji palackok: a vízfehér, félliteres tokaji palackba csakis az engedélyezett borkülönlegességek tölthetők (aszú, szamorodnik, fordítás, eszencia). Egyre terjednek a 0,375 l-es méret különféle formái: elit bordói, megnyúlt keskeny palackok vízfehér és sötét formában is. Az egyértelműbb piaci megjelenés végett hatásos megoldás az új tokaji palack, mely a hagyományos tokaji palack sötétített, arányos mása, pecsét helyett TOKAJ felirattal. Minden megszokott űrméretben is elérhető (emellett száraz boroknál sokféle palackformát találunk a közismert bordói, megnyúlt rajnai és a hasasabb burgundi formák közül).

Töltögetőbor: fahordós érlelés esetében fellépő párolgási veszteség visszapótlására használt azonos évjáratú és hasonló karakterű bor.

Töppedés/túlérés: a teljesen érett bogyóba történő cukortartalom beáramlásának végeztével indul (elfásodott kocsány és bogyónyél vagy fagy miatti lombvesztés hatására). A vízpárolgás révén növekszik a cukorkoncentráció, mely az aranysárga, ráncosodó, elroncsolódott bogyóhéjon bejutó Botrytis gomba hatására tovább gyorsul a nemesrothadással. Így tehát terméscsökkenéssel nyert alapanyagból sajátos ízvilágú, késői szüretelésű, természetes édes bor készülhet.

Törköly: a szőlő feldolgozása, préselése után visszamaradt végtermék. Kíméletes préselés esetén törkölypálinka-alapanyagnak is megfelelő beltartalommal bír. A visszamaradt törköllyel a borászatnak el kell számolnia a központi hatóság felé.

Tükrös bor: a lehető legtisztább, áteső fény ellenében makulátlanul csillogó bor.

Tüzes bor: magas alkoholtartalmú bor. Nem feltétlenül pozitív jelző, csak akkor, ha az alkohol melegítő érzete nem uralkodik el a többi, ízt alkotó elem közt.