06
Lexikon
Szakkifejezések, fogalmak, melyekkel borászok elbeszéléseiben, címkéken találkozhatunk a furmint elsődleges otthona, Tokaj kapcsán.
A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L M N Ny O P R S Sz T U Ü V W Z Zs
SZ
Szamorodni: 1825 óta ismert elnevezés. Szláv szó, jelentése: "ahogy termett", utalván arra, hogy az aszúsodott fürtöket egyben dolgozzák fel. Így a botritiszes, töppedt, de akár egészséges szemek is gazdagítják a bort. Manapság többnyire édes szamorodnival találkozunk, de hosszú erjedéssel, érleléssel végül szárazra is kierjedhet. Jellemzői a magasabb alkoholtartalom (>12%) és a fahordós érlelés, hagyományos tokaji palackba kerül.

Száraz próba: a kiürült pohár alján maradt utolsó csepp a kehely falán megforgatva mindig árulkodó illatot áraszt. Az aromák tisztasága jelzi, ha az alapanyag nem volt elég érett, nem volt egészséges vagy illója magas volt stb.

Szaturálás: szén-dioxid elnyeletése a borban. Így készülnek a gyöngyözőborok és a habzóborok.

Szekunder/másodlagos aromák: a bor érési, érlelési aromái.

Szepsi Laczkó Máté: református lelkész, Lorántffy Mihály papja volt 1612-től. A legenda szerint 1631-ben ő készítette el az első aszút, az újhelyi Oremus-dűlőben, Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony számára.

Szerednyei hordó: mai napig közkedvelt, hagyományos helyi hordótípus, 180-220 liter űrméretű, a barrik hordónál szélesebb és rövidebb.

Szerémség és Tokaj: a török dúlás előtt óriási becsben tartották a dél-magyarországi, szerémségi szőlőket (Tarcal-hegy elnevezésű termőhellyel is találkozunk ott). Az 1520-as évekkel induló török megszállás miatt az ottani szőlőbirtokosok jelentős hányada Hegyaljára költözik.

Színbor/színmust/színlé: préselés nélkül kinyert mustfrakcióból készül. A színlé elnevezés a bor színe-javára utal, mely jelzi tehát, hogy a legértékesebb része a mustnak, amit mindig is nagy becsben tartottak. Az elnevezésről már 1585-ből is van írásos adat. Számos komoly pincénél a mai napig csak színléből készül bor.

Szőlőlisztharmat: a szőlő gyakori gombás betegsége, mely levélen és bogyón évente változó mértékben károsíthat. Az éves növényvédelem egyik meghatározó betegsége, mely ellen jellemzően kéntartalmú szer használatával védekeznek.

Szürkerothadás: kórokozója ugyanaz a gomba (Botrytis cinerea), mely a nemesrothadást/aszúsodást okozza kedvező őszi idő esetén, jól beérett bogyókon. A sérült bogyókon át fertőzi a szőlőt, értékes anyagokat von el tőle, kellemetlen íz- és illatanyagokkal rontja minőségileg is az alapanyagot.