06
Lexikon
Szakkifejezések, fogalmak, melyekkel borászok elbeszéléseiben, címkéken találkozhatunk a furmint elsődleges otthona, Tokaj kapcsán.
A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L M N Ny O P R S Sz T U Ü V W Z Zs
S
Sárgamuskotály: a borvidék sokoldalú, illatos fajtája, mely pár százalékos jelenlét mellett is a jól ismert muskotályos jegyeket képes csempészni a borokba. Száraz borokban óriási sikere lett napjainkban a tokaji szoktató bor szerepével, de ne becsüljük alá. - Eszenciáig bezárólag önállóan is képes meglepetéseket okozni a megfelelő törődés mellett.

Sauternes: a leghíresebb botritiszes borokat adó borrégió, Bordóban. Borainak karaktere nagyban hasonlít a tokajihoz, de a Sauternes sajátos stílusára jellemző a magasabb alkohol- és cukorérzet, a kevesebb sav (sokszor magasabb kén/szorbát-tartalom). Fő szőlőfajták: Semillon, Sauvignon blanc.

Savtartalom/savérzet: a bor titrálható savtartalmától és pH-jától függő érzékszervi jelleg. A savak érettsége és az almasav mennyisége döntő hatású, de a többi analitikai érték (cukor, alkohol, extrakt) mind hatással van a savérzetre. Tokaji boroknál (furmintnál), főként az édeseknél nagyon fontos szerepe van az egyensúlyt adó savnak. (Száraz boroknál 5-9 g/l közötti értékkel számolhatunk, míg édes boroknál, pláne esszenciánál jóval 10 fölötti savak is előfordulhatnak évjárattól függően.)

Seprő: az első fejtés után visszamaradó üledék, mely a must erjedése folyamán kicsapódott anyagokból, elhalt élesztősejtekből, kiválásokból, rosszabb esetben a nem tiszta alapanyaggal bekerülő szennyeződésekből áll. Ezek a borral érintkezve, seprőfelkeveréssel sajátos aromákat, ízeket adnak a borhoz.

Sommelier: nívósabb éttermek csapatának tagja, aki nem csupán borokat ajánl ételekhez a gondos borlap alapján, de mindenféle folyadékért felel (ásványvíz, kávé, szeszes italok).

Spontán erjesztés: csak a szőlőből, pincéből származó természetes élesztők bontják le bizonyos szintig a must cukrát alkohollá (alapvetően ezek az élesztők kezdik el mindig az erjesztést, de jellemzően nem olyan ellenállóak, mint a fajélesztők, melyek magasabb alkoholtartalom mellett is tudnak működni, ld. irányított erjesztés).

Steril palackozás: finomszűréssel mikrobiológiailag stabillá válik a bor a palackozáshoz. Ma már alapvetően teljesen aszeptikus körülményeket biztosítanak a palackozás közben (palack, dugó, gépsor stb.). Maradékcukrot tartalmazó borok későbbi stabilitása és a palackok közötti legapróbb variálódás elkerülése miatt is kulcskérdés a palackozás higiéniája.

Steril szűrés (EK-szűrés): eredetileg az I. világháború folyamán kifejlesztett módszer, mely csírátlanította az ivóvizet. Sűrűszálú lapszűrőn, membránszűrőn engedik át a bort, mely az élesztő nagyságú mikróbákat kivonja a borból. A folyamat el is vesz a bor értékes illat- és ízanyagaiból, de térhódításával a maradékcukrot tartalmazó borok stabilitása forradalmian nőtt. Sterilre szűrt borokban az erjedés szinte biztosan nem indulhat be a palackban.