06
Lexikon
Szakkifejezések, fogalmak, melyekkel borászok elbeszéléseiben, címkéken találkozhatunk a furmint elsődleges otthona, Tokaj kapcsán.
A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L M N Ny O P R S Sz T U Ü V W Z Zs
P
Palackérés: a bor fejlődése nem ér véget a palackozás pillanatában. Sőt, az új közeg elsőre bezárja, megviseli a borok nagy részét, típustól függően. Később kezd el a bor fejlődni, igazán változni a palackban, felveszi a palackérés fajtára jellemző jegyeit (petrol, kajszi), hogy aztán idővel (aszúknál akár sok évvel később) elérje csúcsát, majd ezt követően elöregedjen. Az ideális tárolási körülmények biztosítása rendkívül fontos az érleléshez. Parafadugós bort mindig fektetve, 13 fok körül, sötét, páraszegény helyen tároljunk. A bor meghálálja majd.

Peronoszpóra: a szőlő gyakori gombás betegsége, mely levélen, virágon, bogyón is évente változó mértékben károsíthat (Magyarországon 1926 óta). Az éves növényvédelem kulcsfontosságú betegsége, mely ellen jellemzően réztartalmú szer használatával védekeznek.

pH-érték: a legnagyobb hatást a bor almasavtartalma gyakorolja. A magyar borok pH-ja 2,9-3,8 közöttiek általában, de a 3,2-3,6 a leggyakoribb. A must pH-ja általában valamivel alacsonyabb.

Pinceklíma: a földbe vájt érlelőpincékben tapasztalható körülmények minden esetben a bor fejlődését kell, hogy szolgálják. Állandó, alacsony hőmérséklet (11-12 fok), nagy relatív páratartalom (83-88%), az átszellőzött, tiszta levegő a hordós és a palackos érlelés miatt is fontos.

Pneumatikus prés/sajtó: vízszintes tengelyű, forgatható kosarú, a cefre teljes és szakaszos, szabályozott préselésére alkalmas berendezés. Gyorsabb, hatékonyabb és vele a különféle mustfrakciók kinyerése kontrollálhatóbb, mint a hagyományos, kézi prések esetében.

Pohár: tokaji borokhoz nem feltétlen a kijelölt, hagyományos poharak az ideálisak. Adjunk teret, levegőt a bornak a konvencionális desszertboros kelyhek helyett a magasabb, valamivel szélesebb formákban. A chardonnay, riesling, sauvignon blanc formavilág megfelelő lehet.

Primer/elsődleges aromák: melyek közvetlenül a szőlőből származnak, a gyümölcsöt idézik. Friss, fiatal, reduktív boroknál jellemzőbb.

Primőr bor/újbor: a legutóbbi/folyó évi szüretből származó friss, általában száraz bor. Hegyalján a palackozott primőr borok jelentősége kicsi (a legtöbben következő év tavaszán, nyarán kezdenek palackozni előző évi bort), általában évek alatt mutatják meg igazi arcukat, de már a hordóminták primőr kóstolása is sok tanulsággal szolgálhat az új évjáratról.

Puttony(szám): háton hordott fa/fém/műanyag szüretelő és szállító edény. Űrtartalma borvidékenként és idővel is alakult. A tokaji puttonyé 28-30 liter. Egy gönci hordó 136 liternyi mustjához/borához hozzáadott aszúszem mennyisége jelenti az aszú puttonyszámát. A modern kor a maradékcukor-tartalom alapján határozza meg a puttonyszámot: 60 g/l a 3 puttonyosnál és onnan 30-asával növekszik a 6 puttonyosig. Jelen állás szerint a puttonyszámok szerepe visszaszorul (120 g/l, azaz az 5 puttonyostól használható az aszú elnevezés).