06
Lexikon
Szakkifejezések, fogalmak, melyekkel borászok elbeszéléseiben, címkéken találkozhatunk a furmint elsődleges otthona, Tokaj kapcsán.
A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L M N Ny O P R S Sz T U Ü V W Z Zs
O
OEM bor: Oltalom alatt álló Eredetmegjelöléssel ellátott bor. A hatályos EU-s szabályozás szerinti legmagasabb (PDO) minőségi kategória a magyar borok közt. Vitis vinifera növény gyümölcséből készült, 100%-ban az adott bortermő vidékről származik. Borvidékenként más és más lehet a felhasználható szőlőfajták köre. Max 100 hl/ha-os hozammal szüretelték. Alkoholja legalább 9 v/v %. Ma 33 OEM árujelző kategória ismert.

OFJ bor: Oltalom alatt álló Földrajzi Jelzéssel ellátott bor, mely régióra, esetleg országra utal, melyből 13-at tartanak számon. 85%-ban innen kell származnia a gyümölcsnek.

Olajos bor: nagy testű, általában magas alkoholú, glicerines, viszkózus érzettel rendelkező bor, mely gyorsan eltelíti fogyasztóját.

Ordinárium: hajdan a legegyszerűbb tokaji szárazbort nevezték így. Amolyan tájbor jellegű alapbort kell elképzelni, mely nem volt sem dűlőszelektált, sem fajtaszelektált, a hétköznapok itala lehetett.

Orémus: 1. vallási jelentése imádkozzunk! 2. A monda szerint Szepsi Laczkó Máté az Oremus dűlőből készítette, Sátoraljaújhely környékéről az első aszúbort. 3. A Bouvier × Furmint keresztezésével 1951-ben nemesített fajta, melyet ma Zéta néven ismerünk.

Organikus gazdálkodás: a szőlőben csak meghatározott szerek használata engedélyezett (zömében réz, kén és természetes szervezetek vagy kivonatok). A műtrágya, felszívódó vegyszerek, gyomirtó szerek természetes ökoszisztémánkra való hatásuk miatt mellőzöttek. Ellenőrző szerv állítja ki az igazoltan organikus/bio bor engedélyét.

Oxidáció: A hordók pórusain át, a pohárban vagy dekantálva, de még a parafa dugón át is éri a levegő oxigéntartalma a bort, fejlődését ez a kölcsönhatás alakítja leginkább. Mindig a fejlődés optimuma lényeges (ez határozza meg a fejtések idejét, a palackozásét és végső soron a bor ideális fogyasztási idejét is). A túlzott oxidáció a hagyományosan hordóban készülő tokaji boroknál sem kívánatos, noha a száraz szamorodninak kifejezett stílusjegye az oxidált jelleg (petrolos, barackos, később diós jegyekkel). A fejlődési csúcsán túlhaladott, oxidált bort, mely veszített hajdani szépségéből már ne tartogassuk, ha van belőle.