06
Lexikon
Szakkifejezések, fogalmak, melyekkel borászok elbeszéléseiben, címkéken találkozhatunk a furmint elsődleges otthona, Tokaj kapcsán.
A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L M N Ny O P R S Sz T U Ü V W Z Zs
N
Narancsbor: hosszabb ideig héjon, héjával együtt erjesztett, általában száraz fehérbor, sajátos, cseres ízzel, mélyebb színnel. Napjaink ősi, természetes, naturális borkészítési törekvései révén került előtérbe, hisz hajdan is hasonló módon készíthettek bort elődeink.

Nemesrothadás: a szőlő bogyójának a Botrytis cinerea nevű penészgomba által történő aszúsodása. A szürkepenész egyszerre veszélyes kórokozója és fontos termőhelyi eleme Tokaj-Hegyaljának. Az érett/túlérett bogyók héján át, megfelelő időjárási feltételek esetén támadja meg a gyümölcsöt, aminek víztartalmát vonja el. Csökken a glukóz-fruktóz arány és a titrálható savtartalom. Nő a citromsav, az acetaldehid és a glicerin tartalma, de egy sor új íz- és aromaanyag alakul ki, melyek a belőle készült borokat is jellemzik.

Nyers pezsgő (brut naturelle): a palackban kierjedt pezsgő, melyhez expedíciós likőrt még nem adtak (zero dosage). Manapság a végfogyasztók részéről is közkedvelt kategória, mely tehát hozzáadott cukor nélkül is forgalomba kerülhet.