06
Lexikon
Szakkifejezések, fogalmak, melyekkel borászok elbeszéléseiben, címkéken találkozhatunk a furmint elsődleges otthona, Tokaj kapcsán.
A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L M N Ny O P R S Sz T U Ü V W Z Zs
K
Kabar: Hárslevelű × Bouvier szülőktől származik. Új, magyar nemesítésű fajta, a borvidéken 2006 óta engedélyezett. ?Tőkéje kevés hajtást nevel, ebben a hárslevelűre hasonlít. Levele haragoszöld. A Zétával azonos időben érik, ám annál kevesebb termést hoz. Jó cukorgyűjtő képességekkel rendelkezik, jól aszúsodik, azonban vastagabb bogyóhéja miatt a kész aszúszemek a későbbi csapadékosabb időjárásra kevésbé érzékenyek. Száraz bora is érdekes karakterű.

Karaff: a bor szellőztetésére, dekantálására szolgáló, széles üvegedény.

Kármentő: ősi, dongákból készült, alacsony faedény, mely a fejtéskor melléfolyt bor megmentését szolgálta. Régi hegyaljai pincékben még lehet vele találkozni.

Kénezés: a kén redukál, antiszeptikus hatású és védi a bor íz- és zamatanyagait. A kénvegyületek a borászat leggyakoribb, legősibb segédanyagai, tartósítószerei. Kén nélkül instabillá válik a bor (noha napjaink folyamatos kísérleteinek tárgyát képezik a kénmentes borok). Maradékcukrot tartalmazó borok esetében (különösen a finomszűrés feltalálása előtt) fontos volt mindig, hogy az erjedést okozó mikroorganizmusok működése gátolt legyen. Hegyalján mégis tartós tud maradni a legtöbb desszertbor sokkal alacsonyabb kénszint mellett, mint más, természetes édes borokat adó borvidékeken a világban.

Késői szüret: viszonylag fiatal helyi borkategória. Túlérésben lévő (töppedt, de akár botritiszes) gyümölcsök feldolgozásával készült bor. Rövidebb érlelése révén fiatalosabb, gyümölcsösebb, lendületesebb, közérthetőbb, modernebb stílust képvisel.

Kossuth-prés: hagyományos, Hegyalján alkalmazott sajtó, mellyel több környékbeli pince udvarán találkozhatunk. A modern pneumatikus prések térhódítása előtt általános volt, de még ma is sokan használják. Függőleges tengelyű, kosaras prés, melynek forgórészénél áttétel könnyíti a hatékonyabb sajtolását a szőlőnek.

Kövérszőlő: Tokaj-Hegyalja egyik legrégebbi fajtája volt, de a filoxéra vészt követően szinte teljesen kiszorult a termesztésből.?Vegetatív, erős növekedésű fajta. Lombja haragoszöld, levele fűrészes szélű. Fürtje középnagy, ágas, laza, bogyóinak nagy méretére utal a fajta neve is. Szellős, szárazabb hegyoldalakra való. Ma is a Cotnari-borvidék egyik fő fajtája (Grása), a Hétszőlő birtok is ott figyelt fel borára. (A hagyomány szerint Mátyás király küldte a moldvai fejedelemnek, vincellérjével.)