06
Lexikon
Szakkifejezések, fogalmak, melyekkel borászok elbeszéléseiben, címkéken találkozhatunk a furmint elsődleges otthona, Tokaj kapcsán.
A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L M N Ny O P R S Sz T U Ü V W Z Zs
E
Ecetes rothadás: nedves, meleg időjárás esetén a (kártevők által sérült) bogyóknál lép fel, melyeket célszerű mielőbb leválogatni.

Egalizálás: két vagy több bor összefejtése, homogén végeredménnyel.

Eredetvédelem: a szőlőből származó bor eredetének igazolása minden esetben származási bizonyítvánnyal történik, melyet a Hegyközség, hegyközségi tanács állít ki. Az aszúnak, szamorodninak való alapanyag ellenőrzése Hegyalján még szigorúbb, annak minőségét a szüretkor mindig külön kirendelt ellenőrök vizsgálják. Az Unió részéről 1993-ban jött létre a kétoldalú szerződés, mely rögzíti a borok származásának védelmét. Számos országban találkozhatunk a stílust idéző Tokai, Tokayer, Tokajec, Tokay elnevezésekkel a címkéken. Nemzetközi pert először 1886-ban nyert Hegyalja a Tokaj név védelmében.

Eszencia/natúr eszencia: aszúbor-különlegesség. A szemenként válogatott és külön tárolt aszús bogyók saját súlya alatt kicsepegő aszúszínlé, mely többnyire üvegballonban erjed. Maradékcukortartalma és extrakttartalma extrém magas, alkoholtartalma extrém alacsony lehet. Csak a legjobb aszús évekből kerül lepalackozásra.

Expedíciós likőr: a pezsgő degorzsálás utáni veszteségeinek pótlására és végső édességének beállítására szolgáló cukoroldat.

Extrakttartalom: elpárolgás után a mustból/borból visszamaradó szárazanyag mennyiség. Nagy részét a cukortartalom adja (tehát a mustban ez az érték magasabb), ezért általában cukormentes extrakttal számolnak a borok esetében. Fehérboroknál 20-25 g/l körül indul ez az érték, de késői szüretelésű, pláne aszúboroknál jóval magasabb érték is lehet, ami a bor komplexitásában, íz jegyeiben fontos szerepet játszik.