Ecetes rothadás: nedves, meleg időjárás esetén a (kártevők által sérült) bogyóknál lép fel, melyeket célszerű mielőbb leválogatni.
Egalizálás: két vagy több bor összefejtése, homogén végeredménnyel.
Eredetvédelem: a szőlőből származó bor eredetének igazolása minden esetben származási bizonyítvánnyal történik, melyet a Hegyközség, hegyközségi tanács állít ki. Az aszúnak, szamorodninak való alapanyag ellenőrzése Hegyalján még szigorúbb, annak minőségét a szüretkor mindig külön kirendelt ellenőrök vizsgálják. Az Unió részéről 1993-ban jött létre a kétoldalú szerződés, mely rögzíti a borok származásának védelmét. Számos országban találkozhatunk a stílust idéző Tokai, Tokayer, Tokajec, Tokay elnevezésekkel a címkéken. Nemzetközi pert először 1886-ban nyert Hegyalja a Tokaj név védelmében.
Eszencia/natúr eszencia: aszúbor-különlegesség. A szemenként válogatott és külön tárolt aszús bogyók saját súlya alatt kicsepegő aszúszínlé, mely többnyire üvegballonban erjed. Maradékcukortartalma és extrakttartalma extrém magas, alkoholtartalma extrém alacsony lehet. Csak a legjobb aszús évekből kerül lepalackozásra.
Expedíciós likőr: a pezsgő degorzsálás utáni veszteségeinek pótlására és végső édességének beállítására szolgáló cukoroldat.
Extrakttartalom: elpárolgás után a mustból/borból visszamaradó szárazanyag mennyiség. Nagy részét a cukortartalom adja (tehát a mustban ez az érték magasabb), ezért általában cukormentes extrakttal számolnak a borok esetében. Fehérboroknál 20-25 g/l körül indul ez az érték, de késői szüretelésű, pláne aszúboroknál jóval magasabb érték is lehet, ami a bor komplexitásában, íz jegyeiben fontos szerepet játszik.