06
Lexikon
Szakkifejezések, fogalmak, melyekkel borászok elbeszéléseiben, címkéken találkozhatunk a furmint elsődleges otthona, Tokaj kapcsán.
A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L M N Ny O P R S Sz T U Ü V W Z Zs
B
Barrik hordó (barrique): manapság divatos, francia hordótípus. Egyes helyeken szivarhordónak is hívják, alakja után. A hordó belső palástjának pörkölése nyomán különféle íz jegyeket ad hozzá a barrik hordó a borhoz.

Bártfa-Kassa-Eperjesi Borút: a felvidéki szabad királyi városok 1467-ben kezdenek jelentős szőlőbirtokok vásárlásába Hegyalján (Abaújszántó, Tállya). Fontos birtokosi bázisa lesz Hegyaljának az ottani nemesi réteg. Vámmentességet Mátyás királytól kapnak 1482-ben.

Bentonit: vulkanikus agyagásvány, az 1920-as évek óta bevált derítőszer, mely tisztítja a zavaros bort.

Biodinamika: szigorú módszerekkel, meghatározott időben, a globális természettel kommunikáló, azzal maximális összhangban való művelési forma. Sajátságait felszínes megismeréssel nehéz átlátni és elsőre talán jobban hasonlít egyfajta szemléletmódhoz, valláshoz, de minden eleme természeti megfigyeléseken, ősi hagyományokon nyugszik.

Borecet: egészséges borból, ecetbaktériumok által végrehajtott ecetsaverjedéssel készül. Ecetsav-tartalma 6-7 g/l körüli. Régen gyógyszerként, tartósítószerként is szolgált, az olasz és a francia konyha is használja. Próbáljuk ki az ecetfröccsöt.

Borkombinát: az alapanyagot részben maga termeli, részben felvásárlás útján szerzi be. A Tokaj-Hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinát 1971 és 1992 között kapott meghatározó szerepet a borvidéken, mint állami monopóliuma a borvidéknek és a szovjet piacok beszállítója.

Borkő a bor borkősavjának félig kötött sója, mely a palackban leggyakrabban gyors érlelésű boroknál válik ki egy idő után. Az alkohol és a hideg (vagy hidegkezelés) hatására stabilabb marad a borkősav. Valós érzékszervi elváltozást nem okoz megjelenése, öntsük le róla nyugodtan a bort.

Botrytis cinerea (szürkepenész): éretlen szőlőn a szürkerothadás ellensége a bornak, érett szőlőn, különleges mikroklimatikus és fajtatulajdonságok esetén nemesrothadást okoz a gyümölcsön. Bogyóról bogyóra terjed, a héj mikrorepedésein át végül egészen behálózza a gyümölcsöt, melynek víztartalmát vonja el, ezáltal annak cukortartalma töményedik, illetve sajátos botritiszes ízeket, illatokat is kap a bor, mely desszertborok esetében erény, de a mai száraz boroknál kifejezetten hátrányos. Az éréssel egyre erősödik jellege.

Bouvier: korai érésű francia szőlőfajta (a Pinot blanc és a Zöld szilváni keresztezéséből jöhetett létre). Hazánkba a mai Szerbiából kerülhetett, de nem terjedt el, a keresztezéses nemesítésekben kapott szerepet (ld. Zéta és Kabar).