Tokaj második aranykorát éljük

2017. 09. 06.
Forrás: Vinoport
A Mádi Furmint Ünnepen 220 ezer forintért kelt el a Szent Tamás Pincészet Mad One nevű furmintjának egy palackja a Mádi Kör által szervezett borárverésen. Az árverésre a Kör tagjai limitált, kereskedelemben már nem kapható gyűjtői tételeket ajánlanak fel, a bevételt pedig a Mádi Gyermekekért Alapítvány javára adományozzák. 

A Mad One furmint történelmi csúcsot döntött: még soha nem fizettek ennyit egy palack száraz furmintért. Nagy Tamás, a Szent Tamás Pincészet marketingvezetője szerint egy-egy borvidék presztízsét nagyban megmutatja, hogy a másodlagos piacon milyen értéket képviselnek a kiskereskedelmi forgalomban már nem kapható, különleges tételek. A Tokaji borvidék presztízsének emeléséhez elengedhetetlenek az ehhez hasonló eredmények, ahol bizonyosságot nyer, hogy az értő fogyasztói kör hajlandó magas árat fizetni a gyűjtői tételekért.
 
Az árverésen rekordot döntött furmintot alig fél éve még 75 ezer forintért lehetett előjegyezni, mostanra tehát megháromszorozódott az értéke. Ez részben annak köszönhető, hogy az adott tétel egy koncentrált, termőhelyi sajátosságot kifejező, hosszan eltartható fehér bor; a kóstolókon eddig mindig megmutatta azt a nagyságot és hihetetlen potenciált, ami alkalmassá teszi arra, hogy hosszú távú befektetésként tekintsenek rá a gyűjtők. A minőségen felül az is szerepet játszott az árban, hogy rendkívül limitált palackszámban készült, első kiadása a Mad One válogatásnak. 
 
Az árverés eredménye azt bizonyítja, hogy egyre több olyan tokaji furmint jelenik meg, amely kivívja a gyűjtői körök figyelmét, miközben 10 éve a száraz furmint ismertsége és elismertsége még csak szakértői körökben volt evidens. A legmeghatározóbb boriskolák figyelmet fordítanak a furmint fajta oktatására és nem csak az évszázadok óta ismert aszú stílusban, hanem mint száraz furmint is. Ez azért is rendkívüli eredmény, mert egy olyan szőlőfajtáról beszélünk, amit az egész világon mindössze 4 ezer hektáron termesztenek. "Gyakorlatilag Tokaj második aranykorát élhetjük" - emelte ki Nagy Tamás.
 
Az új korszak első száraz furmintja, ami alacsony tőketerheléssel, botritisz-mentes, egészséges alapanyagból, kíméletes préseléssel készült, Szepsy István Úrágya furmintja 2000-ből. Ennek a bornak az élvezeti értéke idáig egyre csak fokozódott. Ha ma kibontjuk, akkor is egy fantasztikus savakkal rendelkező, abszolút vivid bort ihatunk, ami még felfelé ívelő szakaszban van. Valószínűsíthető tehát, hogy a megfelelő filozófiában elkészített furmint borok jó befektetésnek bizonyulhatnak. 
 
A száraz furmint térnyerésével és ismertségének növekedésével a borvidékre olyan fogyasztók figyelme is ráirányul, akik vagy nem ismerték a borvidék adottságait, nem kóstoltak még nemes édes bort innen, vagy rossz tapasztalatuk volt a silány minőségű aszúnak nevezett termékekkel, amikkel évtizedeken keresztül találkozhattak. A kiemelkedő termőhelyi sajátossággal rendelkező, helyi fajtából készített száraz fehérborok emelik a borvidék márkaértékét, ezáltal a fogyasztók nagyobb bizalommal nyúlnak a magas minőségű aszúkhoz. Ezzel a folyamattal párhuzamosan ugyanakkor elengedhetetlenül be kell következnie a gyenge minőségű, olcsó aszúk visszaszorulásának, hogy a tokaji édes borok újra visszakerülhessenek a csúcsra.
 
Forrás: Vinoport 

Kiemelt programokBorászatajánló