Mit ér a furmint Tokaj nélkül?

2017. 01. 31.
Forrás: furmint.hu
A furmint a kötött, mély, ásványi anyagokban gazdag talajokon hozza legszebb formáját, de vulkáni málladékon és löszön is jól terem. A század elején még szigetinek nevezett szőlőfajta régen szinte az egész Kárpát-medencében jelen volt. Kivételesen nem a tokajiakat kérdeztük arról, hogy mekkora a jelentősége a furmintnak és miért érdemes foglalkozni vele.

Balatoni borvidék
Kovács Tamás, a Szent Donát Birtok borásza szerint a Balatonon is előnyt élvezett a furmint. Ahogy mondta, már a század elején két fajta mellett tették le a voksot a csopaki gazdák: az egyik az olaszrizling volt, a másik pedig a furmint. Tomiéknál két-három hektárnyi területen van furmint, amit fajtaborként dolgoznak fel. A jövőben a Fekete-hegyen terveznek még telepíteni belőle további két hektáron, illetve tervben van a furmint pezsgő készítése is.
 
 
A Balatonon egyéként többek között a Káli-medencében is megtaláljuk a fajtát, és persze itt is az olaszrizling a fő szomszédja. A Pálffy Pincében Riválisok néven a kettő borát össze is házasítják.

Egri borvidék
Lőrincz György, a St. Andrea egri borásza 2009-ben kezdett el furminttal foglalkozni, mivel rendkívül szereti és lélegzetelállítónak tartja. Négy dűlőben van náluk jelen a fajta, és különböző klónjai. A telepítésében Szepsy István segített neki. Ahogy az egri borász a furmint.hu-nak elmondta, azon dolgoznak, hogy tudjanak mutatni a világnak valami egyedit.
 
Nagy-Somlói borvidék
Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot és vásárolta első dűlőit a Somló-hegyen. Amikor később pezsgőkészítéssel kezdtek kísérletezni az azonos nevű birtokon, a somlói fajták közül a kezdeti mikrovinifikációs kísérleteknél a furmintban találták meg a számításaikat. A Kreinbacher pezsgők kizárólag hagyományos eljárással (méthode traditionnelle), jellemzően 22-36 hónapos palackos érleléssel készülnek, legalább 85%-os arányban furmintból. A furmint sav-cukor szerkezete, aromatikája, és a Somlóra jellemző ásványosság mind-mind hozzátesz a pezsgők karakteréhez. Munkájukat a pezsgők világbajnokságán 2016-ban aranyéremmel ismerték el.
 
 
Somlón emellett persze számos pincészet készít csendes bort furmintból. A teljességi igénye nélkül: Spiegelberg, Fazekas Borpince, Tornai Pincészet, Várkapitány Pincészet, Zsirai, Somlói Apátsági Pince.

Etyek-Budai borvidék
Imre Ádám a SzépvölgyönÁt borásza nagyon kíváncsi, hogy mit tud majd mutatni az etyeki furmint. Nagyjából 450 tőkéja van; azt az ültetvényt, ahol csak és kizárólag furmint lesz, egy hónappal ezelőtt szerezte meg, és az első etyeki furmint bor 2018-ban fog elkészülni. Hogy tudja-e majd hozni azokat a tulajdonságokat, amiket a borász vár tőle, az még kérdés. Egy biztos, Etyeken ez az egyetlen furmintültetvény és Imre Ádám célja, hogy egy tiszta száraz furmintot tudjon készíteni.

Kiemelt programokBorászatajánló