Mit ér a furmint Tokaj nélkül?

2017. 01. 31.
Forrás: furmint.hu
A furmint a kötött, mély, ásványi anyagokban gazdag talajokon hozza legszebb formáját, de vulkáni málladékon és löszön is jól terem. A század elején még szigetinek nevezett szőlőfajta régen szinte az egész Kárpát-medencében jelen volt. Kivételesen nem a tokajiakat kérdeztük arról, hogy mekkora a jelentősége a furmintnak és miért érdemes foglalkozni vele.

Balatoni borvidék
Kovács Tamás, a Szent Donát Birtok borásza szerint a Balatonon is előnyt élvezett a furmint. Ahogy mondta, már a század elején két fajta mellett tették le a voksot a csopaki gazdák: az egyik az olaszrizling volt, a másik pedig a furmint. Tomiéknál két-három hektárnyi területen van furmint, amit fajtaborként dolgoznak fel. A jövőben a Fekete-hegyen terveznek még telepíteni belőle további két hektáron, illetve tervben van a furmint pezsgő készítése is.
 
 
A Balatonon egyéként többek között a Káli-medencében is megtaláljuk a fajtát, és persze itt is az olaszrizling a fő szomszédja. A Pálffy Pincében Riválisok néven a kettő borát össze is házasítják.

Egri borvidék
Lőrincz György, a St. Andrea egri borásza 2009-ben kezdett el furminttal foglalkozni, mivel rendkívül szereti és lélegzetelállítónak tartja. Négy dűlőben van náluk jelen a fajta, és különböző klónjai. A telepítésében Szepsy István segített neki. Ahogy az egri borász a furmint.hu-nak elmondta, azon dolgoznak, hogy tudjanak mutatni a világnak valami egyedit.
 
Nagy-Somlói borvidék
Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot és vásárolta első dűlőit a Somló-hegyen. Amikor később pezsgőkészítéssel kezdtek kísérletezni az azonos nevű birtokon, a somlói fajták közül a kezdeti mikrovinifikációs kísérleteknél a furmintban találták meg a számításaikat. A Kreinbacher pezsgők kizárólag hagyományos eljárással (méthode traditionnelle), jellemzően 22-36 hónapos palackos érleléssel készülnek, legalább 85%-os arányban furmintból. A furmint sav-cukor szerkezete, aromatikája, és a Somlóra jellemző ásványosság mind-mind hozzátesz a pezsgők karakteréhez. Munkájukat a pezsgők világbajnokságán 2016-ban aranyéremmel ismerték el.
 
 
Somlón emellett persze számos pincészet készít csendes bort furmintból. A teljességi igénye nélkül: Spiegelberg, Fazekas Borpince, Tornai Pincészet, Várkapitány Pincészet, Zsirai, Somlói Apátsági Pince.

Etyek-Budai borvidék
Imre Ádám a SzépvölgyönÁt borásza nagyon kíváncsi, hogy mit tud majd mutatni az etyeki furmint. Nagyjából 450 tőkéja van; azt az ültetvényt, ahol csak és kizárólag furmint lesz, egy hónappal ezelőtt szerezte meg, és az első etyeki furmint bor 2018-ban fog elkészülni. Hogy tudja-e majd hozni azokat a tulajdonságokat, amiket a borász vár tőle, az még kérdés. Egy biztos, Etyeken ez az egyetlen furmintültetvény és Imre Ádám célja, hogy egy tiszta száraz furmintot tudjon készíteni.

Kiemelt programok

Tokaji Március Nagykóstoló

03. 24.
Budapest


Borászatajánló