Exkluzív borkóstolók, mesterkurzusok és borvacsorák a 14. Tokaji Ősz fesztiválon

2017. 07. 25.
Forrás: MTI
Borkóstolók, borvacsorák és borséták várják a 14. Tokaji Ősz közönségét szeptember 15. és 17. között a Tokaj-hegyaljai borvidék több településén.

A Tokaji Ősz legfontosabb célkitűzése, hogy a borkedvelőket közelebb hozza a termelőkhöz és a termőhelyekhez - mondta el a Tokaji Ősz budapesti sajtótájékoztatóján Hantos Bence főszervező.

Az eseménysorozat a mádi Gusteau Kulináris élményműhelyben indul a Tokaji Ősz gálavacsorával. A program szakmai vezetője, Mészáros László (a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet birtokigazgatója) által kiválasztott bortételekhez Horváth Gábor séf készít ötfogásos menüt.

 Másnap délelőtt a borvidék hét pontjára - Tokaj, Tarcal-Bodrogkeresztúr, Tolcsva, Olaszliszka, Mád, Abaújszántó-Tállya és Mezőzombor - indulnak "településtematikus" borutazások, amelyek során az érdeklődők személyesen is találkozhatnak a borászokkal.
 
Mészáros László elmondása szerint ekkor rendezik meg az általa vezetett Disznókő Szőlőbirtokon a Fókuszban az aszú elnevezésű vertikális kóstolót, amelyen a Pajzos, az Oremus, a Hétszőlő és természetesen a Disznókő aszúi lesznek végigkóstolhatók az 1993 és 2011 közötti legjobb évjáratokból.

Laurent Comas, a Pajzos Zrt. vezetője hozzátette, az aszúkóstoló a hozzáértők számára is nagy élményt nyújt majd. A sorban négy olyan pincészet különleges tételei kaptak helyet, amelyek éppen 25 éve alakultak, és azóta is rengeteg energiát fektettek abba, hogy a legjobbat hozzák ki tokaji termőhelyeikből - jegyezte meg.

Ezt követően a tokaji Rákóczi pincében kerül sor a Tokaji Borlovagrend avatási ceremóniájára, majd a város színházában Tokaj-Hegyalja ötven "top borászatának" részvételével tartják meg a Tokaji Ősz Nagykóstolót, amelynek látogatói átfogó képet kaphatnak Tokajról - fűzte hozzá Hantos Bence.

A sétáló kóstolóhoz két tematikus kóstoló is csatlakozik: Christian Seely, a tokaji, bordeaux-i, portói és burgundi birtokokkal is rendelkező AXA Millésime vezérigazgatója mutatja be a borászati csoport portfólióját, majd az esti Champagne Time kóstolón a világ leghíresebb pezsgőházainak tételeivel lehet megismerkedni.
 
A Tokaji Őszt közös szüret, dűlőtúra és szüreti piknik zárja a Disznókő Szőlőbirtokon.

Kiemelt programokBorászatajánló