Édes bor: 50 g/l feletti maradékcukor-tartalmú bor.
Élesztőhártya: sherry boroknál, Hegyalján a száraz szamorodninál eleinte szigetszerűen, majd összefüggő élesztőhártya alakul ki, sajátos reduktív közeget alkotva. Hordóban hártya alatt érlelt és darabban tartott, érlelt bor sajátos, diós zamatokkal bír.
Élesztők: Saccharomyces nemzetség gombafajai, melyek a must cukrát alkohollá alakítják. Legfontosabb a S. cerevisiae, ide tartoznak a különféle fajélesztők is.
Évjárat: Hegyalján különösen fontosak az évjáratok. Nem minden év alkalmas magas minőségű aszú eléréséhez, de ez igaz (épp az aszúsodás miatt) a száraz borokra is. A jelenlegi bortörvény értelmében a csendes boroknak a címkén feltüntetett évjáratból származónak kell lenniük legalább 85%-ban.