06
Lexikon
Szakkifejezések, fogalmak, melyekkel borászok elbeszéléseiben, címkéken találkozhatunk a furmint elsődleges otthona, Tokaj kapcsán.
A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L M N Ny O P R S Sz T U Ü V W Z Zs
D
Darabban tartás: nem színültig töltött hordó (10-20% légtérrel), ahol alap esetben káros folyamatok indulhatnak be. Előfordulhat, hogy ennek célja van: ld. élesztőhártya, száraz szamorodni.

Degorzsálás: pezsgők érlelését követően a dugóra ülepített seprő eltávolítása, az üveg nyakában lefagyasztva, majd kilövetve. A pezsgők többsége ebben az állapotban fogyasztásra kész.

Dekantálás: megfelelő edényben (karaffban) történő szellőztetése a bornak, illetve az idősebb borok esetleges kiválásairól való leöntése a bornak. Vörösboroknál látványosabb változást idéz elő, de komolyabb tokaji fehérboroknál is szükséges lehet a levegőztetés (akár csak a pohárban).

Derítés: borban lévő szennyeződések, zavarosság kezelése (pl. bentonittal, tojásfehérjével, tanninnal, kovasavval, zselatinnal).

Dohos bor: helytelenül kezelt, rossz pincehigiénia mellett készült bor, mely penészes, dohos, kellemetlen jegyeket áraszt.

Dosage: a pezsgők expedíciós likőrrel beállított végleges cukortartalma.

Dugóíz: baktérium által megtámadott parafadugó okozta hibás borillat és íz, mely dohos, vizes kartonpapírt idéz (egy TCA nevű anyag jelenléte miatt).