Darabban tartás: nem színültig töltött hordó (10-20% légtérrel), ahol alap esetben káros folyamatok indulhatnak be. Előfordulhat, hogy ennek célja van: ld. élesztőhártya, száraz szamorodni.
Degorzsálás: pezsgők érlelését követően a dugóra ülepített seprő eltávolítása, az üveg nyakában lefagyasztva, majd kilövetve. A pezsgők többsége ebben az állapotban fogyasztásra kész.
Dekantálás: megfelelő edényben (karaffban) történő szellőztetése a bornak, illetve az idősebb borok esetleges kiválásairól való leöntése a bornak. Vörösboroknál látványosabb változást idéz elő, de komolyabb tokaji fehérboroknál is szükséges lehet a levegőztetés (akár csak a pohárban).
Derítés: borban lévő szennyeződések, zavarosság kezelése (pl. bentonittal, tojásfehérjével, tanninnal, kovasavval, zselatinnal).
Dohos bor: helytelenül kezelt, rossz pincehigiénia mellett készült bor, mely penészes, dohos, kellemetlen jegyeket áraszt.
Dosage: a pezsgők expedíciós likőrrel beállított végleges cukortartalma.
Dugóíz: baktérium által megtámadott parafadugó okozta hibás borillat és íz, mely dohos, vizes kartonpapírt idéz (egy TCA nevű anyag jelenléte miatt).