06
Lexikon
Szakkifejezések, fogalmak, melyekkel borászok elbeszéléseiben, címkéken találkozhatunk a furmint elsődleges otthona, Tokaj kapcsán.
A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L M N Ny O P R S Sz T U Ü V W Z Zs
CS
Csavarzár: egyre terjedő alternatív zárási mód, mely például Új-Zélandon már meghatározó, nálunk a könnyebb reduktív boroknál van nagyobb jelentősége. Előnye a könnyű nyithatóság, zárhatóság, a dugóhibától való mentesség és az újrahasznosíthatóság.

Csersav (tannin): polifenol, a bogyóhéj alatti fehérjetasakokban található anyag, mely fogínyt összehúzó érzetet kelt szájban. Származhat közvetlenül a szőlő héjából (a kékszőlőnél jóval nagyobb koncentrációban, de héjon erjesztett fehérboroknál is előfordul), illetve a hordó tölgyfa dongáiból is kerülhet cserzőanyag a borba.