06
Lexikon
Szakkifejezések, fogalmak, melyekkel borászok elbeszéléseiben, címkéken találkozhatunk a furmint elsődleges otthona, Tokaj kapcsán.
A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L M N Ny O P R S Sz T U Ü V W Z Zs
C
Cefre: a szőlőfürt zúzása és bogyózása után visszamaradó gyümölcsrészek összessége.

Chaptalizáció: a must száraz répacukorral való feljavítása.

Cladosporium cellare: az optimális klímájú pincék falán belül megtelepedő pincepenész-gomba, mely segít a pince helyes mikroklímáját megtartani. Különböző életstádiumában, különböző színű lehet a fehértől a sötétszürkéig.

Cuvée: sokféle jelentése lehet (esetenként egész mást jelent Franciaországban, mint nálunk). Hagyományosan a magyar nomenklatúrában legalább két különböző fajtából készült bor, de Tokaj környékén leginkább a több fajtát tartalmazó késői szüretelésű édes borok elnevezéseként terjedt el.