Száraz furmint

A mindennapok száraz tokaji vagy somlai borának régen is megvolt a szerepe, melyet Hegyalján ordinárium néven illettek, igaz az ültetvények vegyessége miatt minden bizonnyal nem 100 %-ban furmint alkothatta azokat a borokat (más borvidéken sem). Mai tokaji értelmezés szerint a birtokbor több dűlőből, de általában egy fajtából botritisz és töppedés nélkül készült alapbor, mely többnyire teljesen száraz. Legjellemzőbb a borvidéken legelterjedtebb furmint (alap), mely mellé az ültetvények összetétele miatt, s a könnyebb fogyaszthatóság végett is kerülhet olykor illatosabb fajta. A tokaji birtokbor egyre nagyobb szerephez jut: jól érthetően kell, hogy közvetítse a pince és Tokaj filozófiáját, mintegy stabil belépőszintet képviselve, mely képes a szélesebb rétegeket megszólítani a termékpiramis alján.

GasztrotippEgy könnyed, roppanó savú fiatal, csavarzáras alapfurmint tökéletes aperitifnek is. Ha egy nagyon könnyed furmintról van szó, akkor a halak, tengeri ételek, szárnyasok mellett a közepesen érlelt kecskesajt vagy a félkemény tehénsajt is megfelel (gouda). Közepes testű, érett furmintoknál előtérbe kerülhet egy kiadósabb ementáli típus, vagy félkemény, hegyvidéki érlelt tehénsajt. A hordósabb furmintokat nyugodtan tesztelhetjük kiadósabb, fűszeresebb húsételek mellett is. Infografikák