Furmint történelem

A furmintot a világon valószínűleg mindenki ismeri, sőt kóstolta is már, talán épp nem is tudja, hogy furmintot ivott. Merthogy a tokaji aszú évszázadokkal ezelőtt és ma is főként/részben ebből a fajtából készül, melyet valaha Európa-szerte királyok, cárok, fejedelmek, pápák kortyoltak elismeréssel. Hajdan is luxuscikk volt, diplomáciai eszköz, a Rákócziak fénykorában a fejedelmi birtok ékköve.
Pár évtizede a magyar fajta históriájában új fejezetet nyitottak a hazai borászok: önállóan, száraz borként, sőt pezsgőként is itt van velünk a borlapokon, üzletekben, fesztiválokon, kedvenc szórakozóhelyünkön. De mit is kell tudnunk a furmintról? Hogy senki ne maradjon le semmilyen információról: íme itt van, egy helyen minden, pár kattintásra bárkitől.


Furmint fürtök Erdőbényén

NÖVÉNYRENDSZERTANA

 

EREDETE
Régóta vitatott, számos elmélettel találkozunk (Dél-Itália, a mai Horvátország, de a Szerbia területén elterülő Szerémség és Magyarország is szerepel a jelöltek listáján). 

A NÉV
Egyes nyelvészek úgy tartják, a „furmint” francia eredetű szó, a latin frumentum szóból származhat, amely „gabonát” jelent. Ez utalhat a bor színére is, de az is lehet, hogy a cukortartalom növelése érdekében egyes tájakon szalmán aszalták a szőlőt, így készítve belőle édes bort.

ÉRVÉNYES HASONNEVEI

  • Horvátország: Moslavac Bijeli,
  • Ausztriában: Mosler,
  • SzlovéniaHorvátország északi része: Šipon,
  • Erdélyben: Som(szőlő)
  • Németország: Zapfner.
  • Idehaza is számos elnevezéssel hivatkoznak rá régi forrásokban: „Fertő-vidékén: Zapfner; Somlyó vidékén: Szigeti; a Királyhágón túl: Som; Beregszász vidékén: Gőrény; Mező-Kászony vidékén: Demjén; Nagy-Szőllős vidékén: Bihari Boros, Smiger; Baranyában: Erősimi, Silinger; Balatonmelléken: Szigeti; Pécs vidékén: Kéknyelű; némely vidéken: Gemeiner, Zöldszőlő.”

 

NEM ÉRVÉNYES HASONNEVEI
DNS-ALAPÚ KUTATÁSOKKAL MEGCÁFOLVA:

  • Savoj (Franciaország): Altesse,
  • Románia: Grasă de Cotnari,
  • Horvátországi Korčula szigetén: Pošip Bijeli,
  • Bosznia-Herzegovinában: Žilavka.
  • Észak-Olaszország: Sauvignonasse, Tocai Friulano.

 

MAGYARORSZÁGON A HARMADIK LEGELTERJEDTEBB FEHÉR FAJTA
Összesítettben a negyedik helyen áll. Főleg Tokaj-Hegyalján és Somlón játszik fontos szerepet. Aszúsodásra való hajlama predesztinálta egyedi sikerekre, de savat adó fajtaként sokfelé telepítették a filoxéravész előtt. Ezt követően számos borvidékünkről teljesen eltűnt. Ma újra kezd megjelenni több országrészben.

ELŐFORDULÁSA
Összesen nagyjából 4000 ha-on termesztik a világon.
Ennek 97%-a Magyarországon van.
Közel 70%-a pedig Tokaj-Hegyalján.


Dűlőrészlet Olaszliszkán