Fontos, új változások

Fontos, új változások a tokaji borok körül

Csak a 2013-as év vége felé fogadta el a Hegyközségi Tanács az új rendtartást, melynek értelmében az alábbi fontos minőségorientált tisztulás lép életbe a borvidéken (mielőbbi megjelenésük hamarosan a hivatalos termékleírásokban is várható):

  • A tokaji aszúnak legalább 120 g/l maradékcukortalommal kell bírnia (vagyis a 3 és 4 puttonyos kategória megszűnik)
  • 1 kg aszúszemből maximálisan 2,2 liter aszúbort lehet előállítani (fordítással együtt)
  • Tokaji bort csak a borvidék területén lehet palackozni
  • 2015. augusztus 1-jétől bármilyen édesítése a tokaji boroknak tilos
  • A máslást nem tárgyalja az új rendtartás, ez a kategória megszűnik
  • Nincs kitétel vörösborokra vonatkozóan, így azok tokaji név alatt történő forgalmazása elől elhárul az akadály és az ajánlott fajták köre is sokat formálódott, inkább ősi, helyi fajtákra helyezve a hangsúlyt.