Eredetvédelem, termékleírások

Eredetvédelmi kategóriák magyarországon

A hatályos rendelkezések értelmében hazánkban az alábbi termékkategóriákat különböztetjük meg a boroknál:

OEM
Oltalom alatt álló eredetmegjelölés: a jelenleg hatályos legmagasabb (EU harmonizált) eredetvédelmi kategória, amibe csak az adott borvidéken meghatározott termékkategóriák és szőlőfajták tartoznak bele. Tokaj-Hegyalján, az alábbi fajták tartoznak a kiemelt, ajánlott fajták közé, melyek Tokaj-OEM-ként hozhatók forgalomba: furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, zéta, kabar, kövérszőlő (vannak még fajták, melyet telepítését csak kutatási céllal támogatják).
Tokaj egyébként a világ első zárt borvidéke, aminek értelmében csak helyi szőlőből készült, kész bor kerülhet ki.

Tokaj OEM kategóriái:

Tokaji Eszencia:
Tokaji borvidéken termett, nemesen rothadt szemekből, egyenként szedett alapanyag. Préselés nélkül kicsepegő nektár, mely legalább 27,7 % vol összes alkoholtartalomnak megfelelő cukrot tartalmaz (ez 470 g/l minimális induló cukrot jelent).

Tokaji Aszú
Ugyanúgy szemenként szedett, de áztatásos eljárással feldolgozott aszúszemekből készült bor, mely legalább 205 g/l induló cukorral rendelkező mustból/alapborból készül (áztatás után: potenciális alkohol és cukortartalom: minimum 19 % vol, minimum 330 g/l cukor). Minden komponense (aszúszem és az alapbor) is évjáratazonos kell, hogy legyen (minimum 85 %-ban).

Előírt arány: 1 kg aszúszemből maximum 2,2 l aszú, eszencia és fordítás készíthető összesen.

Minimális cukor aszú esetében: 120 g/l.

Aszú esetében az előírt minimális érlelés idő: 18 hónap.

Mindkét borkategória csak a szüretet követő év január 1. után hozható forgalomba, tokaji palackban. Minimális összes savtartalom: 6 g/l, max illósav: 2.1 g/l.

Az OEM jelölés helyettesíthető Védett eredetű megjelöléssel.

Tokaji fordítás:
Kipréselt aszútészta felöntése a borvidéken termett musttal vagy azonos évjáratú borral, mely minimum 205 g/l cukortartalommal bír. Végső alkoholtartalma minimum 13,5 % vol (ez 230 g/l induló cukrot jelent). Forgalomba hozni a szüretet követő május 1. után lehet.

TILOS: 2015 nyara óta a Tokaji eredetmegjelölésű (OEM) borok mesterséges édesítése, 2014 óta a termőhelyen kívüli palackozás (és a fentiek alkoholtartalmának növelése is).

Tokaji bor
Tokaji eredetű fajtaborok vagy azok házasítása, minimum 10.5 % vol potenciális alkohollal (179 g/l induló cukor) rendelkeznek. 

OFJ
Oltalom alatt álló földrajzi jelzés:
Tágabb termőhelyi besorolás, mely többnyire országrészre utal: pl. Zemplén OFJ, Felső-Magyarországi OFJ. Az előírtakhoz képest más fajtából vagy más eljárásokkal készülő helyi borok sorolhatók ide.

FN
Földrajzi jelzés nélküli bor.